Gå til innhold
Aktuelt

— Alle anbefalte vaksiner bør være gratis

Publisert 25.03.2025

LNT har sendt inn høringssvar om etablereringen av nytt vaksinasjonsprogram.

I statsbudsjettet for 2025 foreslo Regjeringen å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper.

For å etablere et voksenvaksinasjonsprogram, må det gjøres endringer i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram, som i dag regulerer vaksinasjonsprogram for barn og gravide. I den forbindelse sendte Helse- og omsorgsdepartementet endringsforslagene ut på høring, med frist 24. mars.

Ved oppstart av vaksinasjonsprogrammet foreslås det å inkludere vaksine mot influensa, covid-19 og pneumokokksykdom. Det legges ikke opp til at vaksinasjon skal være gratis.

Etterspør flere vaksiner og full refusjon

I LNTs høringssvar har vi lagt vekt på at vaksinasjonsprogrammet må inkludere alle vaksinene som Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler for risikogrupper, samt at vaksinene skal tilbys gratis.

Anbefalte vaksiner

Av vaksinene Folkehelseinstituttet anbefaler, påpeker Solfrid Romundstad i Norsk nyremedisinsk forening at disse er de viktigste for LNTs grupper: 

  • Influensavaksine
  • Pneumokokkvaksine
  • Covidvaksine
  • Vaksine mot Herpes zoster (kan gi vankopper og helvetesild)
  • Vaksine RS-virus
  • HPV-vaksine (Humant papillomavirus)
  • Hepatitt-vaksiner

— LNT mener at det er avgjørende for vaksinasjonsdekningen at organtransplanterte og personer med nedsatt nyrefunksjon får tilbud om alle anbefalte vaksiner gratis. Mange av våre medlemmer er i en sårbar posisjon – både med tanke på helsetilstand og økonomi. Vi kan ikke akseptere at det blir redusert til et økonomisk spørsmål hvorvidt risikogrupper kan ta seg råd til beskyttende vaksiner, sier daglig leder i LNT, Marit Lundberg.

Les LNTs høringssvar her.

Solfrid Romundstad er spesialist i indremedisin og nyremedisin, og har jobbet mye med vaksiner i Norsk nyremedisinsk forening. Hun påpeker at det er et steg i riktig retning å etablere et voksenvaksinasjonsprogram.

— Det er viktig å etablere vaksinasjonsprogram for voksne, og spesielt risikogrupper, for å forebygge alvorlige infeksjoner og kreft, noe som kan gi både langvarige sykehusopphold, krevende behandling og tapte leveår for den enkelte. Vaksiner er en «enkel» investering for å forbygge dette, sier Romundstad, som til daglig jobber som avdelingsoverlege ved Sykehuset Levanger.

Risikogrupper bør få gratis vaksine

Romundstad er klar på at vaksinasjonsprogrammet bør inkludere flere anbefalte vaksiner, ikke kun vaksine mot influensa, pneumokokksykdom og covid. Hun er dessuten tydelig på at utvalgte risikogrupper må få vaksinene gratis.

— Alle vaksiner bør refunderes til utvalgte risikogrupper, for eksempel organtransplanterte og andre immunsvekkede. Det er stor forskjell på hvilke vaksiner man får avhengig av hvor man blant annet bor i landet og sosioøkonomiske forhold. De fleste får ikke alle vaksiner de burde ha, på grunn av kostbare vaksiner og manglende refusjoner, sier Romundstad.

Utredning i regi av FHI

Det var på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet at FHI i 2018 utredet en modell for et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. Der anbefalte FHI å etablere et slikt program og uttalte blant annet at en samling av vaksinasjoner i et program ville gjøre det «(…) lettere å kommunisere behov for vaksiner til målgruppene», og videre at «(…) kunnskap og kjennskap til vaksinasjonsbehov i befolkningen totalt vil øke». Hovedmålene med et slikt program skal være å forbedre folkehelsen, redusere helsetjenestekostnader, utjevne sosiale ulikheter og styrke infrastrukturen for vaksinasjon. Programmet skal videre ha som mål å øke forebygging av sykdommer, redusere antibiotikabruk, og sikre likeverdig tilgang til vaksiner.

I utredningen pekte FHI på at andelen eldre i den norske befolkningen er økende, og at det er et behov for å forebygge sykdom blant eldre for å bidra til produktivitet i samfunnet, og for å redusere smitte og forbruk av antibiotika. Gjennom å forebygge sykdom vil etterspørselen etter helsehjelp og kostnader for samfunnet reduseres.