Møtet kom på plass etter at LNT høsten 2024 ba om et møte med helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for å diskutere pasientreiseordningen.
LNT erfarer at det har vært misnøye med pasienttransport blant landets dialysepasienter over lang tid. Mange forteller at det som plager dem mest i forbindelse med dialysen, er venting på transport, fordi de er utmattet etter behandlingen. Dette sier mye om hvor belastende pasientreisen oppleves, når vi vet hvilke andre plager og utfordringer denne pasientgruppen har.
Sju års ventetid
Våren 2024 var regelverket for Pasientreiser – pasientreiseforskriften – ute på høring. Bakgrunnen for høringen er at Stortinget i april 2018 ba daværende regjering om å foreta en bred gjennomgang av regelverket for Pasientreiser – og fremme en sak for Stortinget med tiltak for å forenkle og forbedre ordningen.
I LNTs høringssvar støttet vi Helsedirektoratets forslag om at det utarbeides et rundskriv til pasientreiseforskriften, der det fremgår hvilke pasientgrupper som har behov for særskilt tilrettelagt transport.
LNT påpekte at dialysepasienter må inkluderes i dette rundskrivet, slik at de som er avhengig av å dra til sykehuset flere ganger ukentlig over lang tid får den tilrettelagte transporten de har behov for. I høringssvaret foreslår vi flere tiltak som bør inngå i denne tilretteleggingen.
Forståelsesfull statssekretær
— I møtet med statssekretæren gjorde vi det klart at vi ønsker å bli involvert i arbeidet med rundskrivet, slik at stemmen til våre medlemmer blir hørt. Dialysepasienter er trolig den gruppen som bruker ordningen i størst grad. Vi opplevde at statssekretæren hadde stor forståelse for våre medlemmers situasjon, sier Brian Alexander Norem, rådgiver – politikk og organisasjon i LNT.
Den nye pasientreiseforskriften trer i kraft 3. mars, men det har til nå ikke kommet noe informasjon rundt utformingen av rundskrivet. I møtet kom det fram at Helse- og omsorgsdepartementet snart skal gi Helsedirektoratet i oppdrag å starte denne prosessen.
— LNT må være involvert som brukerrepresentant i dette arbeidet, og det var statssekretær Bekeng enig i. Vi skal komme på banen så snart Helsedirektoratet er i gang. Våre medlemmers stemme skal bli hørt, forsikrer Norem.
Den nye pasientreiseforskriften
Den nye pasientreiseforskriften inkluderer en egen paragraf om transport som organiseres av helseforetaket (§ 16). Der kommer det frem at «dersom helseforetaket tilbyr transport til en pasient, skal helseforetaket sørge for at transporten er forsvarlig for pasienten. Helseforetaket beslutter hvilket transportmiddel som skal benyttes og om flere pasienter skal reise sammen.
Pasientens behandler eller andre som helseforetaket har utpekt, skal vurdere om det er behov for særskilt tilrettelegging av transporten på grunn av pasientens helsetilstand».
LNT mener at det er behov for et rundskriv som supplerer forskriften og tydeliggjør hvilke pasientgrupper som har behov for særskilt tilrettelegging. Dette for å sikre likhet i tilbudet, og mindre arbeid for behandlende lege og saksbehandler på pasientreisekontorene.
Her har Pasientreiser har publisert en oversikt over de viktigste endringene i forskriften.