Gå til innhold
Aktuelt

LNTs forskningsfond støtter forskning på bruk av blodtrykksmedisiner hos dialysepasienter

Publisert 27.12.2024

Tre forskningsprosjekter mottar støtte ved årets tildeling.

Hvert år tildeler LNTs forskningsfond midler til prosjekter som skal styrke kunnskapen om nyresykdommer, organtransplantasjon og aktivt bidra til å bedre pasientgruppens livssituasjon.

Totalt blir det bevilget 240 300 kroner ved tildelingen i 2024, fordelt på følgende tre prosjekter:

Etterlevelse av inntak av blodtrykksmedisiner i dialysepopulasjonen

Hovedsøker: Bård Waldum-Grevbo, overlege ved Nyremedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål og professor ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Tildelt: 90 300 kroner

Prosjektet undersøker etterlevelse av blodtrykksmedisiner hos pasienter med dialysekrevende nyresvikt. Dårlig blodtrykkskontroll er en vesentlig bidragsyter til høy kardiovaskulær sykelighet og dødelighet blant dialysepasienter. Ved å analysere medikamentnivåer i blodprøver fra Ullevåls dialyseregister, vil forskerne kartlegge etterlevelse ved oppstart av dialyse og følge utviklingen over tid. Registeret inneholder data fra over 300 pasienter siden 2014, inkludert biologiske prøver og kliniske variabler, som gir et unikt grunnlag for denne studien.

Forskning på pasienter i dialyse kan være utfordrende. Pasientgruppen er heterogen, og pasientene behandles desentralisert. Ullevål har et relativt stort dialysesenter og vi har samlet data og biologisk materiale over tid. Studien vil gi ny kunnskap som vil vekke interesse internasjonalt, og vil styrke internt tverrfaglig arbeid med laboratoriemiljøet. Dialyseregisteret er etablert, og understøtter og supplerer data fra det nasjonale kvalitetsregisteret. Publikasjoner herfra vil bidra til økt oppmerksomhet rundt nytte av datainnsamling til registre lokalt og nasjonalt.

Kvalitetssikring av metoder for målt GFR ved utredning av levende nyredonorer

Hovedsøker: Markus Hovd, forsker, Nyrefysiologisk laboratorium, Avdeling for transplantasjonsmedisin, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet

Tildelt: 100 000 kroner

Prosjektet fokuserer på kvalitetssikring av metoder for målt glomerulær filtrasjonsrate (GFR) som brukes til å vurdere nyrefunksjon hos potensielle levende nyredonorer i Norge. Målet er å identifisere forskjeller mellom laboratorier og metoder som brukes for å måle GFR, og sammenligne disse med en foreslått nasjonal standard utviklet ved Rikshospitalet. Prosjektet vil også kvantifisere usikkerheten i målingene for å bedre vurdere donorer med grenseverdier.

For å gjennomføre studien vil 100 potensielle donorer rekrutteres, og målinger vil bli utført med fingerstikkprøver for å redusere belastning på deltakerne. Organiseringen ledes av Nyrefysiologisk laboratorium ved Oslo universitetssykehus, og prosjektet planlegges oppstartet sommeren 2025 med en varighet på to år.

Nasjonal langtidsoppfølging av pasienter med IgA nefropati

Hovedsøker: Henrik Stenestø Foshaug, lege i spesialisering, Medisinsk klinikk, Haukeland universitetssjukehus

Tildelt: 50 000 kroner

Prosjektet fokuserer på nasjonal langtidsoppfølging av pasienter med IgA nefropati (IgAN) registrert i Norsk nyreregister. Målet er å samle inn og analysere data fra 2000 pasienter på tvers av helseregioner i Norge for å bedre forstå prognostiske faktorer og sykdomsutvikling ved IgAN. Dette inkluderer avanserte analyser av nyrebiopsier og utvikling av en helseøkonomisk modell for å vurdere kostnadseffektive behandlingsvalg.

Prosjektet tar sikte på å forbedre prediksjon av sykdomsforløp og muliggjøre mer persontilpasset behandling, slik at pasienter kan få best mulig effekt av nye og eksisterende behandlingsmetoder. Innsamling av data starter ved årsskiftet 2024/2025, med ferdigstillelse våren 2025. Resultatene forventes å gi bedre medisinske og økonomiske beslutningsgrunnlag for behandling av IgAN.

Du vil kunne lese om resultater fra prosjektene i LNT-nytt når tiden er inne.