Gå til innhold
Eldre saker

Influensasesongen nærmer seg: LNTs medlemmer i risikogruppen

Publisert 12.10.2018

Folkehelseinstituttet anbefaler særlig influensavaksine til personer i risikogruppen og de over 65 år.

12.10.2018

Influensasesongen er snart på trappene – og vi er nok en gang inne i den perioden der Folkehelseinstituttet gir sine anbefalinger om hvem som burde vaksinere seg.

Personer med lever- og nyresvikt, samt de som har nedsatt immunforsvar for øvrig, er særlig utsatt dersom influensaen melder seg. Dermed befinner de seg i risikogruppen som Folkehelseinstituttet særlig anbefaler at skal ta vaksinen. Dersom du i tillegg er 65 år eller eldre, er det spesielt viktig å ta vaksinen.

1400 dødsfall sist vinter

Årlig får 5-10 prosent av alle voksne influensa, mens 20-30 prosent av alle barn får det. Sist vinter ble det om lag 7600 sykehusinnleggelser som følge av influensa, hvilket er rekordhøyt. 1400 av disse endte med dødsfall, som var flere enn forventet.

Noen er skeptiske til hvilke bivirkninger en influensavaksine kan gi. Dette skyldes ifølge direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, dels at flere fikk alvorlige bivirkninger etter at de tok vaksine i forbindelse med svineinfluensapandemien i 2009. Guldvog kan imidlertid avkrefte at denne vaksinen gir bivirkninger av samme karakter.

-Den årlige vaksineringen som blir tilbudt her kan ikke sammenliknes med vaksinen som kom i tilknytning til pandemien i 2009. Denne vaksinen er velutprøvd og testet ut med en helt annen sikkerhet, forsikrer Guldvog.

Beregninger som Statistisk sentralbyrå har gjort, viser at så mange som 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører risikogruppene. Det inkluderer personer over 65 år, samt de med kronisk sykdom eller nedsatt immunforsvar.

Hvorfor ta vaksine mot influensa?

Vaksinen blir av Folkehelseinstituttet trukket fram som det viktigste forebyggende tiltaket mot influensarelaterte komplikasjoner og dødsfall. Gjennomsnittlig virkning for vaksinen er 60 prosent, så det kan ikke garanteres effekt. Vaksinen bruker om lag 10-14 dager på å virke, og gir lite bivirkninger. Blant bivirkningene som nevnes, er litt vondt i armen og en influensalignende følelse i starten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opererer med et mål om 75 prosents vaksinasjonsdekning i risikogruppene. Eldre- og folkehelseminister i Norge, Åse Michaelsen, har uttalt at det samme målet gjør seg gjeldende her til lands. Fjorårets dekning i risikogruppene generelt var 27 prosent, mens 56 prosent av de over 65 år med kronisk sykdom tok vaksinen.

Vaksinen bør settes så tett opptil influensautbruddet som mulig, men før sesongen for alvor er i gang. Oktober-desember er å foretrekke. Er du usikker på noe rundt vaksinen, ta kontakt med helsepersonell.

Prisen kan variere ut fra hvor man tar vaksinen. Det kan være hensiktsmessig å undersøke med legen din på sykehuset eller fastlege om hvorvidt man kan få rabattert pris. I utgangspunktet er det imidlertid ikke noen retningslinjer som sier at personer i risikogruppen får den dekket. Går man i besøkstjenesten, kan det være et godt argument å bringe på bordet i den sammenheng. 

Kilde: Folkehelseinstituttet