Gå til innhold
Logo, Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Eldre saker

LNT-nytt 3/2022 er på tur ut

Publisert 23.09.2022

Her er noen smakebiter fra hva årets tredje medlemsblad inneholder.

23.09.2022

Medlemsbladet sendes ut til hovedmedlemmer. Alle medlemmer kan lese LNT-nytt i PDF-format ved å logge inn nede til høyre på hjemmesiden vår.

«Fikk AAP-stempelet i panna»

Seks vaksinedoser ga ingen effekt for Eirik Næss. Nå har den nyretransplanterte postmannen endelig dannet antistoffer mot koronaviruset, takket være legemiddelet Evusheld. Dette er et legemiddel som anbefales strengt prioritert, på grunn av tilgang og pris. I november skal Næss endelig tilbake på jobb, etter stor grad av isolasjon helt siden 10. mars 2020. Pandemien har gjort ham økonomisk skadelidende, da han etter ett år på sykepenger havnet på arbeidsavklaringspenger. Men Næss skulle ikke arbeidsavklares. Han har hele tiden hatt en jobb å komme tilbake til – når tiden er inne.

— Alle andre har fått innvilget sine søknader om bistand, utsettelser og unntak. Jeg er en postmann, og har ikke verdens råeste lønn. Den er grei nok. Men når jeg ber om å skyve på sykelønnsordningen for tre måneder av gangen, er det ikke aktuelt. Det var bare å glemme. Jeg fikk AAP-stempelet i panna. Det er feil, mener Næss.

I LNT-nytt får du hele historien.

Livet med PSC

Primær skleroserende cholangitt (PSC) er en kronisk betennelse i galletreet som over tid medfører forsnevringer i galleveiene, og som kan føre til leversvikt. I denne utgaven av LNT-nytt kan du lese om hvilke erfaringer levertransplanterte Espen Bunæs har med sykdommen. Drammenseren er en engasjert kar, og har tatt initiativ til å danne Forening for autoimmune leversykdommer (FAL). Selv om livet med sykdom setter sitt preg på tilværelsen, er det viktig ikke å la sykdommen sette flere begrensninger enn strengt nødvendig, mener han.  

Et nytt liv etter øycelletransplantasjon

Visste du at det går an å transplantere insulinproduserende øyceller fra avdød donors bukspyttkjertel til mottakers lever? Øycelletransplantasjon er en behandlingsform som er aktuell for pasienter med spesielt vanskelig regulerbar diabetes type 1. Det er ikke en utbredt behandlingsform, men kan ha stor nytte for enkelte pasienter. En av dem som har fått et nytt liv etter øycelletransplantasjon, er Heidi Thomassen. Hun mener det er viktig med økt fokus på at dette er en behandlingsform som kan gjøre livet bedre for flere diabetikere.

Hvor mye fysisk aktivitet er nok?

Fysisk fostring er viktig for alle. Det er aldri for sent å starte, og man angrer ytterst sjeldent på en treningsøkt. Det er budskapet fra Emilie Hellwege, som er fagansvarlig fysioterapeut for Gastromedisinsk-, Urologisk- og Transplantasjonskirurgisk avdeling, Rikshospitalet. I årets tredje utgave av LNT-nytt skriver hun om målsetting, mengde og fysisk aktivitet i praksis. Hun foreslår til og med et ukelangt aktivitetsprogram bestående av øvelser med lav terskel for gjennomføring.

Unge er dårligst til å ta medikamenter

Mange av LNTs medlemmer er drevne når det kommer til å ta medikamenter. Men visste du at unge nyretransplanterte er «dårligst i klassen» på medikamentetterlevelse? Medikamentetterlevelse betegner å ta sine medisiner som avtalt og foreskrevet. Manglende etterlevelse er ikke det samme som å stoppe helt med å ta sine medisiner, det holder at man glemmer en dose, eller at en dose tas for sent eller for tidlig. Konsekvensen av ikke å ta immundempende medikamenter til riktig tid, eller bare glemme noen få doser innimellom er stor, skriver Ingvild A. Kindem. Hun er spesialist i barnesykdommer og stipendiat ved nyreseksjonen på Rikshospitalet. Manglende medikamentetterlevelse er sågar hovedårsaken til den reduserte graftoverlevelsen blant ungdom og unge voksne, skriver hun i dette medlemsbladet.

Ønsker du å bli medlem i LNT, slik at du får LNT-nytt rett hjem i postkassen fire ganger i året?

Bli medlem