Gå til innhold
Eldre saker

LNTs fysiske kokebok for nyrepasienter er ferdig

Publisert 06.11.2023

Boken er gratis for medlemmer, og koster 250 kroner for ikke-medlemmer.

06.11.2023

— Endelig kan vi meddele at LNTs kokebok finnes i en fysisk utgave. Etter at vi lanserte den digitale versjonen fikk vi flere tilbakemeldinger på at medlemmer også ønsket kokeboken i en fysisk utgave. Vi søkte prosjektmidler hos Stiftelsen Dam – og fikk tilslag. Nå er den her, jubler daglig leder i LNT, Marit Lundberg.

Bestill boken ved å sende e-post til post@LNT.no med navn, adresse og hvorvidt du er medlem hos oss. For å få den tilsendt før jul, må du bestille innen 10. desember. 

Nå er det halv kontingent ved innmelding i LNT. Meld deg inn nå - og få kokeboken med på kjøpet! OBS: Oppgi i kommentarfeltet nederst i innmeldingsskjemaet at du ønsker kokeboken tilsendt. 

Bli medlem

Tanken bak den digitale kokeboken er at den skal være en dynamisk kokebok som vi kan utvikle og tilpasse over tid. I tillegg har den ulike verktøy som kan gjøre det enklere for medlemmer å beregne inntaket av proteiner, salt, fosfor og kalium. LNT kommer til å fortsette arbeidet med den digitale kokeboken. Den vil fortsatt være en viktig medlemsfordel, men nå har vi altså fått på plass en fysisk versjon i tillegg.

Spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter

Høsten 2022 mottok LNT 119 000 kroner fra Stiftelsen Dam til å utforme en fysisk utgave av kokeboken. Gjennom 2023 har daglig leder Marit Lundberg og klinisk ernæringsfysiolog Grethe Wang samarbeidet om å utarbeide en informativ kokebok med gode oppskrifter. Wang har spesialkompetanse på kosthold for personer med nyresykdom.

Predialyse

Kokeboken er delt inn i fem kapitler. Første kapittel handler generelt om kosthold for kronisk nyresyke og hvilke grep man kan ta for å bremse utviklingen av nyresykdommen. Deretter er det to oppskriftskapitler. Det første oppskriftskapittelet er for «predialyse» og er spesielt tilpasset pasienter i stadium 3 til 5 i nyresykdommen. Her er fokuset å få i seg mat med lite salt og begrenset kalium og fosfat (hvis du har forhøyede verdier). I tillegg er det viktig med protein i balanse. Det vil si at det er behov for å begrense inntaket noe, men at du fortsatt må få i deg en viss mengde protein gjennom kosten.

I dialyse

Tredje kapittel er for pasienter i dialysebehandling. Her gjelder samme råd med tanke på salt, kalium og fosfat, men det anbefales et økt inntak av proteiner.

Fjerde kapittel handler om kostråd etter transplantasjon. For transplanterte gjelder de offentlige kostholdsrådene, men det er noen matvarer man bør unngå. I tillegg er hygiene veldig viktig.

Kapittel fem inneholder tips og triks, blant annet råd for personer som sliter med overvekt, informasjon om vegetarkost, råd til personer som har liten matlyst og tips til hvordan man kan kaliumredusere matvarer ved behov.

— Kokeboken inneholder mange gode oppskrifter som kan være til inspirasjon for nyresyke, transplanterte og pårørende. Oppskriftene følger de offentlige kostholdsrådene og passer derfor for hele familien. For medlemmer som er kronisk nyresyke vil dere finne en egen næringsberegning på salt, kalium, fosfor og protein i hver oppskrift, som vi håper blir et godt verktøy for å opprettholde et nyrevennlig kosthold, sier Lundberg.

Skal bidra til at kostholdet ikke blir snevert

Det er Grethe Wang som har komponert oppskriftene og gjort næringsberegninger av matvarene. Hun forteller at kokeboken har som mål å trygge nyresyke, og være et hjelpemiddel for at man ikke trenger å ha et mer snevert kosthold enn nødvendig.

— Mange kommer sjelden i kontakt med klinisk ernæringsfysiolog som har kompetanse på nyresykdom. Det er ofte utfordrende for nyresyke å vite hva de skal spise. I tillegg er det kompliserende at kostrådene endrer seg med sykdomsbildet. Legen din kan gi deg informasjon om dine blodprøver for kalium og fosfat. Da kan du lettere ta kontroll over inntaket av næringsstoffer som har betydning for deg, råder Wang.