Nyretransplanterte kan måle respons etter covid-19-vaksinasjon fram til påsken 2024
Publisert 07.12.2023
Men vaksinestudien ved OUS er avsluttet.
Publisert 07.12.2023
Men vaksinestudien ved OUS er avsluttet.
Av «vaksinegjengen» på Rikshospitalet: Karsten Midtvedt, Kristian Heldal og Anders Åsberg. Alle er tilknyttet Seksjon for nyremedisin ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet
Aller først – tusen takk til alle som har stilt opp og målt antistoffer både før vi fikk vaksiner og etter at covid-19-vaksinasjon ble tilgjengelig. Innsamlet data er blitt systematisert og har generert ny kunnskap om covid-19 hos immunsupprimerte. Funnene er publisert og har vakt internasjonal oppsikt. Dere har direkte bidratt til å øke vår og andres mulighet til å gi optimal covid-19-behandling til nyretransplanterte og andre organtransplanterte. Kunnskapen har vist at en god antistoffrespons etter vaksinasjon beskytter mot utvikling av alvorlig covid-19, det vil si innleggelse og død.
Vi opplever at det nå er en «ny bølge» med nyretransplanterte pasienter som blir smittet med SARS-CoV-2-viruset. Heldigvis er de aller fleste nå vaksinert gjentatte ganger, og mange har også tatt blodprøver og målt antistoffmengde etter vaksinasjon. Vi vet at de som ikke har antistoffer eller lite antistoffer er mer utsatt for å få alvorlig sykdomsforløp av covid-19 enn de som har hatt bra antistoffrespons. Selv om man har bra med antistoffer, kan man imidlertid bli smittet og utvikle covid-19-sykdom. Noen blir alvorlig syke og kan trenge sykehusinnleggelse. Det er derfor viktig å kontakte behandlende lege for å få råd hvis man får symptomer og føler seg dårlig. Denne kontakten skal ikke drøyes.
Det er viktig at LNTs pasientgrupper opprettholder god vaksinerespons. For øyeblikket anbefales det at oppfriskningsdosen gis med den oppdaterte vaksinen, Comirnaty Omicron XBB.1.5.
Opprinnelig ble antistoffanalyseringen ved Oslo universitetssykehus startet som et nasjonalt prosjekt. Prosjektet avsluttes nå, men for at dere skal kunne få målt vaksinerespons gjennom kommende vinter, har laboratoriet ved Oslo universitetssykehus sagt seg villig til å gjøre disse antistoffanalysene frem mot påsken 2024. Man kan bruke samme blodprøverekvisisjon som tidligere.
Den som tar prøve vil nå oppleve å få mye raskere svar. Svaret vil, som tidligere, komme ut som en tallverdi, men nå uten kommentar på Helsenorge. Svaret du får vil ikke lengre være inndelt i kategorier, for eksempel 2000-9000 BAU/ml, men gi deg DITT antistoffsvar, for eksempel 7560 U/ml. Benevningen er nå endret fra BAU/ml (Binding Antibody Units) til U/ml (Units). Måleenheten er lik, slik at 1 BAU/ml tilsvarer 1 U/ml. Vi minner om tidligere svarinndeling som ble brukt:
< 5 BAU/ml : negativt
5-20 BAU/ml : meget svakt positivt
20-200 BAU/ml : svakt positivt
200-2000 BAU/ml : positivt
2000-9000 BAU/ml : sterkt positivt
> 9000 BAU/ml : meget sterkt positivt
Hvis noe er uklart, vær vennlig kontakt en av oss.
Vi ønsker alle en RIKTIG GOD JUL og GODT covid-19-fritt nytt år!