Slik beskytter du huden
Publisert 03.07.2023
Solkrem gir god beskyttelse, men hvor ofte skal man smøre seg? Og kan solkremen fra i fjor brukes? Her er hudsykepleier Stina Gundersens beste råd.
Publisert 03.07.2023
Solkrem gir god beskyttelse, men hvor ofte skal man smøre seg? Og kan solkremen fra i fjor brukes? Her er hudsykepleier Stina Gundersens beste råd.
Den naturlige motstandskraften mot UVB- og UVA-stråler avhenger av hudtypen vår. I Norge har de aller fleste hudtype 1 eller 2 ( Fitzpatrick skalaen). Dette vil si en hudtype som fort, eller alltid, blir solbrent og flasser ved soleksponering uten beskyttelse.
Alle som bruker immundempende medikamenter må være ekstra forsiktig i solen. Hudsykepleier Stina Gundersen forklarer hvorfor.
– Medikamentene reduserer det naturlige immunforsvaret i huden. Dermed øker risikoen for å utvikle hudkreft.
Hvordan skal du beskytte huden din tilstrekkelig når du går på immundempende medisiner?
– Tenk gjennom hva du gjør, spesielt i tiden april-september. Bruk solkrem med høy faktor som beskytter mot både UVB- og UVA-stråler. Vi på Oslo universitetssykehus anbefaler at man kjøper solkrem på apoteket, fordi kremene som selges der er blitt kontrollert og sjekket. Solfaktoren bør være minst 30.
Solkremen bør smøres på huden ca. 30 minutter før du skal ut, slik at den trekker godt i huden og gir beskyttelsen du trenger. Det er ikke tilstrekkelig å smøre seg bare én gang i løpet av dagen, påpeker Gundersen.
– Smøring skal gjentas flere ganger i løpet av dagen for å legge på ny beskyttelse. Vi anbefaler at du smører deg hver andre til tredje time.
Skal solkremen fra i fjor kastes?
Det finnes mange myter om solkremer. En av dem er at solkremen fra i fjor bør kastes. Dette er ikke nødvendigvis sant.
– Forskning vister at solfaktoren i solkremene som er kvalitetssjekket er stabilt. Man har funnet at disse har den samme gode faktoren som året før. Det har heller ikke så mye å si hvordan de er blitt lagret.
Men det er andre ting som kan ha betydning for om solkremen bør brukes eller ikke, for eksempel om det er kommet bakterier i den.
– Sjekk om den har skilt seg, om den kjennes annerledes når du smører deg med den, om farven har endret seg eller om solkremen lukter annerledes. Dette er indikasjoner på at solkremen ikke bør brukes på grunn av bl.a. infeksjonsfare.
Lev livet
Går du på immundempende medikamenter må du altså være ekstra føre-var. Men dette behøver ikke å gå utover livskvaliteten, understreker Stina Gundersen.
– Du trenger ikke å forandre så veldig mye i hverdagen, selv om du går på immundempende medikamenter. Fortsett med det du liker å gjøre! Dette er viktig for din psykiske helse.
Sykepleieren oppsummerer flere gode råd slik: Tenk hva, hvor og hvordan!
– Liker du for eksempel å spille golf kan du legge økten til et tidspunkt når solen ikke er på sitt sterkeste. Tenk også gjennom bekledningen når du er ute i solen, bruk en hatt og en langermet skjorte som beskytter huden. Står byvandring på ønskelisten over gjøremål, kan dette gjøres om formiddagen eller kvelden.
Et godt og alldeles gratis tiltak er å oppholde seg i skyggen når solen er sterkest. Men husk å bruke solkrem i tillegg.
Dette bør du ikke gjøre
Det er én ting du bør unngå - solarium.
Noen tror at det kan være lurt å ta solarium for å legge et grunnlag før ferien. Men strålene fra solarium har ikke denne effekten, og kan også øke risikoen for å utvikle hudkreft. Både Kreftforeningen og Oslo universitetssykehus fraråder bruk av solarium.
Solrådene oppsummert