Gå til innhold

Kostholdendring AS gir deg kostholdstipset.

Aktuelt

Vi spiser dobbelt så mye salt som anbefalt hver dag

Publisert 16.10.2024

Kostholdstipset serveres av LNTs samarbeidspartner, Kostholdsendring AS.

Iselin Schjelle Holen er klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS. Hun har spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter.

I gjennomsnitt spiser nordmenn dobbelt så mye salt som anbefalt hver dag.

Det kan være lurt å lage mest mulig mat fra bunnen av – opptil 80 prosent av saltinntaket vårt kommer nemlig fra ferdigmat! Ha også som vane ikke å salte maten ved bordet. Smak på maten først. Kanskje trenger du ikke ekstra salt likevel? Saltsmak er en vanesak, og smaksløkene vender seg gradvis til mindre saltsmak.

- Iselin Schjelle Holen, klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS

En klinisk ernæringsfysiolog kan også hjelpe deg i tidlige stadier av nyresykdommen

Diabetes og høyt blodtrykk er de to vanligste årsakene til kronisk nyresykdom. For mye sukker i blodet og høyt blodtrykk over lengre tid kan over tid skade de små blodkarene som filtrerer ut avfallsstoffene i nyrene. Det er viktig å behandle den underliggende årsaken til nyreskader for å bremse ytterlige skade på blodkarene, og er noe man både kan og bør gjøre i tidlige stadier av nyresykdommen.

Maten vi spiser påvirker blodsukkeret, og et sunt kosthold med nok fiber er viktig for å holde blodsukkeret innenfor målområdet. Er du overvektig, vil det å gå ned i vekt hjelpe deg i å stabilisere blodsukkeret. Livsstilsfaktorer som kosthold, kroppsvekt, fysisk aktivitet og alkoholinntak kan være med på å påvirke blodtrykket. For eksempel vil det å spise mindre salt ha en stor og positiv effekt på blodtrykket. Ved nyresykdom har man økt risiko for hjerte- og karsykdom, og det er derfor viktig å ta vare på hjertet og spise hjertevennlig mat. Et sunt og hjertevennlig kosthold innebærer å spise mer frukt og grønnsaker, fisk, bønner og linser, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og mindre rødt og bearbeidet kjøtt, salt, sukker og alkohol.

Å forstå hva du bør og ikke bør spise kan være vanskelig. En klinisk ernæringsfysiolog med riktig erfaring kan hjelpe deg med å få til de kostholdsendringene som er sentrale og viktige for deg i din situasjon og vil hjelpe deg å sette sammen kostholdet slik at du føler deg trygg.

Som medlem i LNT får du 20 prosent rabatt på oppstartssamtale med klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS.

For å få rabatt, må du oppgi LNTs rabattkode i kommentarfeltet i timebestillingen. Medlemmer finner rabattkoden ved å logge inn på «Min side». 

Les mer på https://kostholdsendring.no/nyresvikt/

«I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium i nyresykdommen. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra til å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.»

- Iselin Schjelle Holen, klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS