Gå til innhold
Aktuelt

Visste du at de tradisjonelle julekakene inneholder lite kalium?

Publisert 17.12.2024

Kostholdstipset serveres av Kostholdsendring AS.

De tradisjonelle julekakene har også lavt innhold av salt og fosfat. Kos deg gjerne med disse og vær heller forsiktig med julekaker med mye sjokolade, tørket frukt og nøtter som tilfører mye kalium. For eksempel har både marsipan og kransekake høyt kaliuminnhold fordi de er laget av mandler. Multekrem, riskrem og tilslørte bondepiker er juledesserter med mindre mengder kalium og fosfat.

God jul!

- Iselin Schjelle Holen, klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS

En klinisk ernæringsfysiolog kan også hjelpe deg i tidlige stadier av nyresykdommen

Diabetes og høyt blodtrykk er de to vanligste årsakene til kronisk nyresykdom. For mye sukker i blodet og høyt blodtrykk over lengre tid kan over tid skade de små blodkarene som filtrerer ut avfallsstoffene i nyrene. Det er viktig å behandle den underliggende årsaken til nyreskader for å bremse ytterlige skade på blodkarene, og er noe man både kan og bør gjøre i tidlige stadier av nyresykdommen.

Maten vi spiser påvirker blodsukkeret, og et sunt kosthold med nok fiber er viktig for å holde blodsukkeret innenfor målområdet. Er du overvektig, vil det å gå ned i vekt hjelpe deg i å stabilisere blodsukkeret. Livsstilsfaktorer som kosthold, kroppsvekt, fysisk aktivitet og alkoholinntak kan være med på å påvirke blodtrykket. For eksempel vil det å spise mindre salt ha en stor og positiv effekt på blodtrykket. Ved nyresykdom har man økt risiko for hjerte- og karsykdom, og det er derfor viktig å ta vare på hjertet og spise hjertevennlig mat. Et sunt og hjertevennlig kosthold innebærer å spise mer frukt og grønnsaker, fisk, bønner og linser, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og mindre rødt og bearbeidet kjøtt, salt, sukker og alkohol.

Å forstå hva du bør og ikke bør spise kan være vanskelig. En klinisk ernæringsfysiolog med riktig erfaring kan hjelpe deg med å få til de kostholdsendringene som er sentrale og viktige for deg i din situasjon og vil hjelpe deg å sette sammen kostholdet slik at du føler deg trygg.

Som medlem i LNT får du 20 prosent rabatt på oppstartssamtale med klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS.

Les mer på https://kostholdsendring.no/nyresvikt/

«I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium i nyresykdommen. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra til å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.»

- Iselin Schjelle Holen, klinisk ernæringsfysiolog i Kostholdsendring AS