Gå til innhold

Kosthold ved nyresykdom

Kosthold er en viktig del av hverdagen for kronisk nyresyke - og kostrådene varierer ut ifra hvor du befinner deg i sykdomsforløpet.

LNT har utviklet en egen kokebok med oppskrifter som er tilpasset de ulike sykdomsbildene. Kokeboken er gratis for medlemmer - og finnes både i digital og fysisk utgave. Du finner mer informasjon om kokeboken nedenfor. 

Dersom du har kronisk nyresykdom i stadium 3 til 5, er det viktig å få i seg mat med lite salt og begrenset kalium og fosfat (hvis du har forhøyede verdier). I tillegg er det viktig med protein i balanse. Det vil si at det er behov for å begrense inntaket noe, men at du fortsatt må få i deg en viss mengde protein gjennom kosten.

For pasienter i dialyse gjelder de samme rådene om salt, kalium og fosfat, men det anbefales et økt inntak av proteiner.

LNTs kokebok har spesialtilpassede oppskrifter for nyrepasienter

 

 

Hva bør jeg vite om proteiner, kalium, salt og fosfat?

Klikk på boksene under!

Proteiner

Proteiner er kroppens byggesteiner for å danne muskler, celler, hormoner og enzymer.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Gunnhild Baugerød, Akershus Universitetssykehus, 2013.

Mett med fett

Kroppen må ha dekket energibehovet for å kunne utnytte proteiner fra maten. Energibehovet kan dekkes ved å øke inntaket av fett. Mat med høyt fettinnhold er spesielt viktig hvis man har dårlig matlyst og spiser lite. Fett inneholder dobbelt så mye energi pr. gram som karbohydrater og proteiner. Gode kilder til fett er olje, margarin og nøtter.

Balansegang

Ved nyresykdom kan både økt og redusert inntak av proteiner være gunstig. Kroppen kan bruke egne proteiner til energi og må da skille ut nitrogen fra proteinene via nyrene som urin. Dette er like belastende som å spise for mye proteiner. Ved å ha stabil vekt unngår man at nyrene må skille ut ekstra nitrogen. Trening vil være med å gi en positiv proteinbalanse og føre til mindre belastning på nyrene.

Energiregnskap

Ved dialyse mister man proteiner og det er derfor bra med økt inntak via kosten. Det er viktig at energibehovet er dekket slik at proteinene brukes til proteiner og ikke går tapt til energi.

  • Energibehovet er ca. 30 kcal x vekt.
  • Proteinbehovet er ca. 1g pr. kg kroppsvekt

Ønsker du ytterligere informasjon vedrørende proteiner, ta kontakt med din behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Kalium

Kalium er et mineral som finnes i blodet og i alle kroppens celler. Vi trenger kalium for at nerver, hjerte og muskler skal fungere normalt. Det er sjeldent at man får i seg for mye kalium, vi er snarere nøye med å tilberede maten slik at kalium ikke skal gå tapt ved koking og tilberedning av mat. Frukt og grønnsaker inneholder mange viktige vitaminer og mineraler, og kalium er en av disse.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Kari Saxegaard, Norsk Diabetikersenter, 2013.

Utenfor skalaen

Om kaliumnivået i blodet havner utenfor de normale verdiene, kan det føre til forstyrrelser i hjerterytmen. Dette kan skje når du er i hemodialyse og nyrene ikke gjør den jobben de vanligvis skulle gjort med å skille ut passe mengde kalium i urinen. Blir kaliumverdiene for lave vil du trenge å spise mer av de kaliumrike matvarene.

Kaliumverdiene blir regelmessig sjekket når du er i dialyse. Du vil få beskjed av dine behandlere om du må endre matvanene for å senke kaliumverdiene. Har du ikke fått beskjed om det, skal du spise mest mulig som normalt.

Ved nyresykdom kan det være flere årsaker til at kaliumverdiene stiger:

  • Utilstrekkelig dialyse
  • Økt surhetsgrad i kroppen (acidose)
  • Vektnedgang på grunn av for lite mat
  • Forstoppelse
  • Manglende medisinering
  • Visse medisiner

Ønsker du ytterligere informasjon vedrørende kalium, ta kontakt med din behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Salt

Vanlig salt (natriumklorid) omtales også som bordsalt eller koksalt, og er satt sammen av grunnstoffene natrium og klor. Ett gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium. I salt er det spesielt natriumkomponenten som har dokumenterte, helsemessige ulemper.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen, St. Olavs Hospital, 2013.

Hvorfor fokus på salt ved nyresykdom?

Salt binder væske i kroppen, og for mye kan føre til høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, økt tørste og ødemer. Ved nyresykdom kan det bli problematisk for kroppen å kvitte seg med overskudd av salt. Når nyrene svikter er saltinntaket derfor noe av det aller første man bør sjekke i kostholdet sitt. Med unntak av salttapere, vil et begrenset saltinntak være fordelaktig ved alle stadier av nyresykdommen.

Hovedkilder til salt

  • Industribearbeidede matvarer
  • Kjøttprodukter
  • Brødvarer
  • Kantinemat og gatekjøkkenmat
  • Salting ved bordet og i matlaging

Hjemmelaget mat basert på rene råvarer har mindre saltinnhold enn bearbeidet mat og ferdigmat.

Anbefalt inntak

Maks 5 gram salt eller 2 gram natrium daglig. Nordmenn spiser i gjennomsnitt det dobbelte av dette.

Saltredusert kosthold

En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å finne hovedkilder til salt i kostholdet, samt finne gode alternative matvarer.

Fosfat

Grunnstoffet fosfor er et livsviktig mineral som forekommer som fosfat i matvarer, enten naturlig eller tilsatt.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland, medisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, 2013.

Funksjoner i kroppen

Alle celler i kroppen trenger fosfor for å fungere optimalt. Arvestoffet vårt (DNA) er også avhengig av fosfor. Mesteparten av fosforet i kroppen er bundet som fosfat, og ca. 85 % av kroppens fosfor finnes i benvev som kalsiumfosfat.

Hvorfor er fosfat i fokus ved nyresykdom?

Friske nyrer skiller hele tiden ut overflødig fosfat, men når nyrene svikter vil fosfatmengden i blodet øke. Dette vil kunne sees på blodprøver. Det kan også bli andre endringer i blodprøvene, for eksempel PTH (parathyreoideahormon). For høye blodverdier av fosfat er en viktig risikofaktor for tidlig utvikling av benskjørhet, hjerte- og karsykdom.

Dersom fosfatinntaket reduseres, vil proteininntaket automatisk begrenses. Dette kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen på et tidlig tidspunkt.

Hovedkilder til fosfat

  • Melk og meieriprodukter
  • Egg
  • Kjøtt, fisk og skalldyr
  • Lever og innmat
  • Nøtter og belgfrukter
  • Mat og drikke tilsatt fosfatholdige tilsetningsstoffer

Selv om disse matvarene inneholder mye fosfat er det mange av dem som bør inngå i et balansert kosthold. Diskuter dette med en klinisk ernæringsfysiolog.